Ringorm

Hopp, slänger in ett litet faktainlägg om Ringorm då jag haft skolarbete om det:) kan ju vara bra att kunna lite:) Ringorm
Namn: Ringorm

Smittämne: Dermatofyter är en grupp mögelsvampar som delas in i 3 ’’grupper’’. Trichophyton och Microsporum är två av dem och de orsakar ringorm på både djur och människor och Epidermophyton som är kopplad till människan. Olika dematofytarter har olika djur som huvudpunkt. Vissa smittar och orsakar ringorm på häst vissa på hund och vissa på människan osv.. T. equinum och M. equinum. Är två arter som ger symtom på häst. T. equinum Ses lite oftare än M.equinum.

Symtom: Symtomen kan vara olika beroende av vilken vart hästen har drabbats av och de kan variera ifrån individ till individ. Men oftast blir det runda kala områden och hudflagor eller en fuktig yta kan bli följden av detta. Förtjocknad hud kan också vara ett symtomtecken. Huvud, hals och bål blir oftast först angript. Sekundär infektion med bakterier kan förkomma också, då ses vanligen en djupare inflammation/infektion. På människor blir det stora röda runda fläckar / ringar. när fläcken blivit rätt stor så börjar det läka inifrån och det är därför det ser ut som ringar.
 Inkubationstid: I litterturen anges det vara 14 dagars inkubationstid.

 Prognos: mycket god för enskilda djur. Större stall, ridskola, tävlingsstall kan ha återkommande problem. Detta kan bero på att saneringen inte utförts fullt ut eller att individer med smitta kommer in.

Behandling: det tar ungifär 8-10 veckor för ringorm att läka ut, ovansett om hästen är behandlad eller inte. men eftersom att ringorm smittar så himla lätt mellan djuren och även djur till människor så behandlar man oftast hästen för att förhindra smittspridningen och för att påskynda läkningen. Infektionen hos häst behandlas företrädesvis med enilconazol, som finns i tvättlösning för utvärtes bruk, fyra gånger med 3–4 dagars intervall. Licens krävs för att man ska kunna skriva ut preparatet. Men det är ingen svårighet att få licens då andra preparat saknas till häst. Vaccin går också enligt tillverkaren att använda både som behandling och profylax mot ringorm. Om hästen drabbats av en bakteriell hudinfektion till följd av ringorm så läker de ofta ut samtidigt med ringormen, men i vissa fall krävs behandling även för denna.

Isolering: För att förhindra smittspridning bör hästar i ett infekterat stall inte flyttas förrän minst 14 dagar har förflutit efter avslutad behandling med veterinära läkemedel och sista hästen avläkt. Sjuka hästar borde separeras ifrån de friska hästarna, och se till att hålla god hygien, att tvätta händerna, att inte använda samma borstar. Att låta nya hästar stå i karantän i 3 veckor då de finns massa anda infektionssjukdomar som kan bryta ut och hinna behandlas i tid. Man får inte tävla förs alla hästar är friska.

Diagnos: för att veterinären ska kunna ställa en diagnos måste den ta prover

Smittvägar: ringorm överförs lätt till olika hästar och genom kontaktsmitta, och att använda samma sadel och borstar på samma häst. De smittar även till andra djur och människor via kontaktsmitta. För att säkert kunna ställa diagnos bör veterinär undersöka hästen och ta ett korrekt prov. Efter försiktig tvätt med sprit som får avdunsta, tas prov i de yttre delarna av förändringarna, där svampen finns. Provmaterialet utgörs av hudflagor och hårstrån som rycks loss från ytterkanten. Materialet förvaras torrt, i t.ex. ett kuvert (för undvikande av att snabbväxande mögel ska växa över), och skickas till laboratorium med begäran om undersökning av "dermatofytos". Ringorm är en zoonos och kan smitta till människor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0